Select Page

Ramón J. Sender

La identitat de l’escriptor en la seva eterna cerca

Chalamera, 1901 – Sant Diego, 1982

El millor novel·lista aragonès del segle XX va viure els seus primers anys a la vora del Cinca, en Chalamera i Alcolea (d’aquest últim poble eren els seus pares, la mestra Andrea Garcés i José Sender, secretari d’ajuntament). Els destins professionals del pare van determinar la itinerància de la família. Quan, en un acte de desafiament a l’autoritat paterna, el Ramón de disset anys va marxar a Madrid a conèixer la bohèmia, ja havia viscut en Tauste (on va trobar el seu primer i candorós amor en Valentina, filla del notari), Reus (intern en un col·legi de frares), Saragossa i Alcanyís (on va acabar el batxillerat després d’haver estat expulsat de l’institut de Saragossa, i va treballar com a mosso de botica).

Vida

A Madrid estava, vivint cames ajudeu-me, matriculat en Filosofia i Lletres, escrivint textos per a premsa de la capital (en temps d’adolescent ja havia publicat relats en el diari saragossà La Crònica d’Aragó), començant a simpatitzar amb idees anarquistes… quan el seu pare el va obligar legalment a tornar (encara era menor d’edat) i, fent ús d’influències, li va posar al capdavant del diari d’Osca La Terra, tribuna dels agricultors i ramaders alt aragonesos. Amb vint-i-un anys va ser cridat a files i va passar tres anys al Marroc, d’on tornaria per a treballar en la redacció del diari madrileny El Sol i emprendre altres col·laboracions periodístiques, amb la lluita obrera i la contestació a la dictadura de Primo de Rivera ocupant un lloc important.

Les experiències de la Guerra d’Àfrica li marcarien tant que les va traslladar a la seva primera novel·la, Imant (1930). Durant la República, al mateix temps que anava mudant de l’anarquisme al comunisme, es va anar fent un nom en el panorama literari i periodístic, amb una àmplia producció en la qual destaquen Ordre Públic, Set diumenges vermells (que reeescribiría en 1974 com Les tres sorores), Viatge al llogaret del crim (sobre els successos de Casas Viejas) i Mister Witt en el cantó, amb la qual va guanyar el Premi Nacional de Literatura en 1936.

Obra

La Guerra Civil va suposar una tragèdia familiar per a Sender. En la zona dominada pels insurgents, el seu germà Manuel (que havia estat alcalde d’Osca) va ser assassinat i el mateix va succeir a Zamora a la seva dona, Amparo Barayón. Ell va combatre en la guerra, va tenir serioses diferències (autèntica hostilitat) amb el comunisme soviètic representat per Enrique Líster, es va casar amb la jove basca Elisabeth de Altube, amb la qual va tenir un fill, Manuel… Després de recuperar amb la mediació de Creu Roja a Ramón i Andrea (els dos nens tinguts amb Amparo), va marxar amb ells a Amèrica: va encomanar la cura dels seus fills a un matrimoni neoyorkino i es va instal·lar a Mèxic, on va fundar l’editorial Quetzal. En aquests primers anys d’exili publica novel·les tan significatives com El lloc d’un home o Epitalami de l’atapeït Trinidad.

Crònica de l’Alba

En 1942 va començar a donar regna als seus records d’infantesa i joventut i als seus ensomnis en Crònica de l’Alba(una sèrie de nou llibres que tancaria en 1966). Aquest mateix any va tornar als Estats Units amb una beca Guggenheim i va aconseguir estabilitat professional i econòmica col·laborant en projectes de recerca de la Universitat de nou Mèxic i impartint classes a Denver, Harvard i Nova York. Casat amb Florence Hill (amb la qual tindrà dos fills més i de la qual es divorciarà en 1963), en 1947 (any en què publica El rei i la reina) aconsegueix la càtedra de Literatura Espanyola en la Universitat de nou Mèxic en Alburquerque. Aquí va tenir com a alumna a Lucia Berlin, l’escriptora que es faria famosa en 2015 onze anys després de la seva mort, quan la recopilació de relats Manual per a dones de la neteja, aclamada per la crítica, encapçalés les llistes dels llibres més venuts a tot el món.

Nacionalitzat estatunidenc, en la dècada de 1950, en plena caça de bruixes impulsada pel senador McCarthy, es va veure forçat a subscriure un manifest anticomunista per a conservar el seu ús. En aquests anys destaquen títols com El botxí afable, Els cinc llibres d’Ariadna o Bizanci, als quals seguiran molts altres, entre els quals podem destacar La tesi de Nancy (que tindria diverses seqüeles), Carolus Rex, L’aventura equinoccial de Lope d’Aguirre, El bandit adolescent, Tres novel·les teresianes, Criatures saturnianas i llibres de relats com La clau i altres narracions, Les gallines de Cervantes i altres contes o Relats fronterers. També reescriu i actualitza algunes de les seves obres i manté una intensa correspondència amb l’escriptora Carmen Laforet.

Entre 1965 i 1971 fa classes en la Universitat del Sud de Califòrnia en Sant Diego i la seva obra comença a ser difosa a Espanya. Obté el premi Planeta en 1969 (amb En la vida d’Ignacio Morell), el mateix any en què l’amnistia decretada per la dictadura li permet viatjar a Espanya. Visitarà Aragó en més una ocasió (Saragossa, Osca, Chalamera…) i el seu nom sonarà en algun moment com a possible candidat al Premi Nobel de Literatura.

Amb problemes d’asma, estava tramitant la recuperació de la seva nacionalitat espanyola quan un infart va posar fi a la seva vida en Sant Diego el 16 de gener de 1982. Abans d’això havia tingut ocasió d’ordenar els seus records i recuperar les seves arrels en els dos volums de Solanar i claraboia aragonesa (recopilació d’articles seus en Herald d’Aragó, diari que, igual que Aragó Exprés, va publicar col·laboracions seves) i la novel·la amb tints autobiogràfics Muntanya Odina. Les seves cendres van ser llançades al Pacífic, com ell havia demanat. Un final, segurament, apropiat per a qui havia portat una vida agitada, en una contínua cerca de si mateix i d’un lloc en el món.

Referències

  • Javier Barreiro (2010): “Ramón J. Sender”, en Diccionario de escritores aragoneses contemporáneos(1021-1036). Zaragoza, DPZ. Reproduït en https://javierbarreiro.wordpress.com/2011/09/17/ramon-jose-sender/
  • José Luis Cano (2001): Sender y sus criaturas. Zaragoza, Xordica.
  • Francisco Carrasquer (2001): Sender en su siglo. Antología de textos críticos sobre Ramón J. Sender(ed. de Javier Barreiro). Huesca, Instituto de Estudios Altoaragoneses.
  • Antón Castro (1993): “La patria interrumpida de Ramón J. Sender”, en Aragoneses ilustres, ilustrados e iluminados (218-223). Zaragoza, Gobierno de Aragón.
  • José Domingo Dueñas (editor) (2001): Sender y su tiempo. Crónica de un siglo. Actas del II Congreso sobre Ramón J. Sender. Huesca, Instituto de Estudios Altoaragoneses.
  • Jesús Vived (2002): Ramón J. Sender. Biografía. Madrid, Páginas de Espuma.
  • Gran Enciclopèdia Aragonesa en línia: http://www.enciclopedia-aragonesa.com/voz.asp?voz_id=11669
  • Centro Virtual Cervantes. Exposició “El lugar de Sender”: https://cvc.cervantes.es/actcult/sender/

Activitats didàctiques

Una obra ingent

Cerca el significat de la paraula “ingent” i alguns sinònims.

El Diccionari de l’Acadèmia és molt escarit. Defineix el terme, simplement, com “molt gran”. Wordreference és més generós quant a sinònims: colossal, monumental, enorme, immens, descomunal, grandiós, gegantesc, titànic.

Des de la seva infantesa, Sender havia sentit la imperiosa necessitat d’escriure per a “entendre i entendre’s o, si més no, per a pal·liar la perplexitat de viure, empès per una obsessió de la qual cal lliurar-se” (així ho explica José Domingo Dueñas). La seva obra és això, ingent: seixanta novel·les, cinquanta-nou llibres de relats, catorze col·leccions de poemes, tretze obres teatrals, trenta llibres d’assajos o de recopilacions d’articles i milers de columnes periodístiques en multitud de capçaleres.

Per què creus que l’escriptura és tan important per a moltes persones? És important per a tu? Per un casual t’agrada recollir reflexions, records, pensaments, o comptar les teves experiències en algun escrit? T’agrada imaginar històries i contar-les? Si no ho fas, no et sembla que podria estar bé intentar-ho? És una cosa molt personal, però tal vegada et ve de gust posar en comú alguna breu composició, una redacció sobre un tema concret…

La pàtria és la infància

Aquesta frase ho va dir un poeta austríac, Rainer María Rilke, fa més de cent anys. No som qui per a posar-nos al cap d’un escriptor, i menys d’una personalitat tan complexa i contradictòria com la de Ramón J. Sender, però el fet que comencés a publicar Crònica de l’alba, la seva autobiografia novelada (“memòries apòcrifes”, la criden uns altres) en 1942… no et resulta cridaner? Què havia succeït en els últims anys en la seva vida? Continuava vivint en el mateix país, tenia la mateixa família que tan sols sis anys abans, en 1936?

A conseqüència de la Guerra Civil, Sender va perdre la seva dona, va portar una existència familiar atzarosa, es va desencantar d’ideologies que li havien seduït, va perdre les arrels en veure’s obligat a exiliar-se…

D’alguna manera, Crònica de l’alba és una espècie de teràpia: al novel·lar la seva infància, adolescència i primera joventut (concentrades especialment en les quatre primeres novel·les de la sèrie Crònica de l’alba, Hipógrifo violent, La Cinquena Julieta i El mosso i els herois), intenta recuperar aquesta pàtria que ha perdut: al no poder tornar a Espanya, a Aragó… es reconeix a si mateix, es retroba a través d’aquests primers anys de vida. En parlar d’aquest escriptor, Antón Castro parla de “la infància rural com a paradís perdut”. En altres llibres posteriors s’endinsa en èpoques més tempestuoses, la guerra, etc., i ho farà d’una forma més desencaixada, amb metàfores molt complexes, però els primers llibres reflecteixen una certa innocència, encara que amb molta ironia i retranca.

Llegeix aquest paràgraf de Crònica de l’alba:

En complir deu anys vaig creure haver entrat en l’època de les responsabilitats. Em vaig allunyar una mica de les baralles de carrer, de les lluites de grups. Jo tenia el meu en el llogaret. Vuit o deu nois que combatien a les meves ordres. El grup contrari més acarnissat el manava el Colaso i el seu més terrible afiliat era Carrasco, que vivia a la casa al costat de la meva. Feia, no obstant això, tres mesos que jo no veia a cap dels dos. Aquest canvi obeïa a la meva iniciació en la vida d’estudiant i al fet que la meva família em dificultava cada dia més la meva vida privada. Calia estudiar i ja no es tractava de l’escola primària sinó de greus professors que vivien en la capital i als qui caldria presentar-se perquè establissin la meva capacitat en matèries tan àrdues com la geometria, la història i el llatí.

 

Què et suggereix? Sembla explicar el pas d’una etapa a una altra. Et resulta familiar?

En aquest primer llibre de la sèrie Crònica de l’alba (el que porta el mateix títol), Sender també projectarà la difícil relació amb el seu pare, home recte i sever, que volia que estudiés Dret i menyspreava la seva atracció per la poesia. Molt més tard, l’escriptor recordaria: “El meu pare creia que era una desgràcia que un fill escrivís poesia, però la meva mare a esquena d’ell em demanava que li llegís els meus versos tan maldestres o les meves novel·les o comèdies. Jo escrivia tot això. La meva mare m’escoltava i em deia: «Mai he sentit res més bell»”.

En aquesta novel·la, l’autor ens posa sobre la pista d’un nen inquiet, impulsiu, amb fusta de líder i un punt de rebel·lia. Algun crític ha arribat a qualificar aquest  llibre com una espècie de “Tom Sawyer a l’aragonesa”.

Has sentit parlar de Tom Sawyer, et sona d’alguna cosa aquest llibre? Sigui com sigui, busca informació sobre aquest: qui és el seu autor? On i quan es desenvolupa l’acció? Com és el protagonista, quines qualitats té? Cerca la sinopsi del seu argument o, per què no, podries llegir-lo.

Si a això sumes la lectura del primer Crònica de l’alba… o com a mínim de la seva sinopsi, segur que pots establir algunes similituds: l’enamorament infantil, les rivalitats, l’aventura, les picardies, l’exploració en una cova, els tresors… la imaginació, en suma.

Sender al cinema, en el teatre… i fins i tot en la música

Precisament, Crònica de l’alba va conèixer una adaptació al cinema. Va ser poc després de la mort de l’escriptor. Es tracta de la pel·lícula Valentina, dirigida per Antonio Betancor en 1983, i protagonitzada per Anthony Quinn, Jorge Sanz i Paloma Gómez. Televisió Espanyola va intervenir en la seva producció, i per això ha estat emesa diverses vegades en el canal públic.

Forma part d’un programa de TVE, “Versió Espanyola”, emès al desembre de 2012.

A més d’aquest suggeriment relacionat, podria realitzar-se un visionat col·lectiu de la pel·lícula a l’aula.

Valentina va tenir una continuació en 1984, amb la pel·lícula 1919, que interpreta l’argument del mosso i els herois (quarta novel·la de la sèrie). S’insereix en una època convulsa (aixecaments obrers, repressió…) a la Saragossa de 1919.

Encara que es canvien noms i dates, algunes de les coses que es compten en 1919 tenen relació amb fets històrics reals: l’aixecament de la caserna del Carmen a Saragossa (gener de 1920). Busca informació sobre aquest esdeveniment: què va passar?, qui ho va motivar?, en quin context es va produir?

Anteriorment a les dues pel·lícules que hem comentat, s’havien donat algunes adaptacions d’obres de Sender a peces dramàtiques per a la televisió i capítols de sèries. I després d’elles es van estrenar:

  • Réquiem por un campesino español (1985), dirigida por Francesc Betriu.
  • El rey y la reina (1985) de José Antonio Páramo.
  • Las gallinas de Cervantes (1987), de Alfredo Castellón.

A més, altres directors han trobat en obres de Sender peces fonamentals per a escometre determinats treballs cinematogràfics, com Pilar Miró (El crim de Conca, 1979) o Carlos Saura (El Daurat, 1988) a partir de les novel·les El lloc d’un home i L’aventura equinoccial de Lope de Aguirre.

Aquestes qüestions, i altres, s’aborden en Ramón J. Sender i el cinema, llibre coordinat en 2001 per Alberto Sánchez i Lázaro Alexis al fil del Festival de Cinema d’Osca, en el qual Carmen Peña i Jesús Ferrer repassen les adaptacions d’obres de Sender al setè art.

Entre les raons perquè Sender hagi estat un autor tan adaptat, Francisco Carrasquer apunta la seva “manca de retòrica, la linealitat de l’acció, la mobilitat extrema del seu estil i la configuració dramàtica d’algunes de les seves narracions”. La relació argumental d’aquestes obres amb les primeres dècades del segle XX o amb la guerra civil ajuden a rehabilitar la memòria visual d’una part de la història d’Espanya.

Participant d’aquests valors narratius, i amb una relació molt intensa amb moments històrics transcendentals del segle XX (en concret la República i la guerra), Rèquiem per un pagès espanyol és una novel·la molt popular.

Entre altres coses, ha inspirat una obra de teatre a càrrec de la companyia aragonesa Teatre Che i Moche, que la va estrenar en 2021.

També el grup aragonès de música folk-rock Ixo Rai! va titular “Paco el del molí” (protagonista del Rèquiem…) a un dels temes del seu disc Entalto (1999).

Una vida del segle XX. Del Marroc…

Sender neix gairebé amb el segle i viu intensament les seves contradiccions, els moments de revolució i canvi, el conflicte, l’exili, les lluites d’idees, etcètera. Una experiència fonamental va ser el seu servei militar al Marroc entre 1923 i 1925. Testimoni d’escenes d’injustícia i corrupció, tornarà d’aquí amb les seves idees d’esquerra fortament consolidades i amb un bagatge d’experiències que traslladarà a Imant (1930), la novel·la amb la qual es farà un lloc en el panorama literari.

Documenta’t: Què passava al Marroc en aquests anys? Per què tenia Espanya disposat aquí el seu domini? Quins altres països europeus eren presents en el nord d’Àfrica? Qui anaven a la guerra habitualment? Què eren els “soldats de quota”? Busca informació sobre el desastre de Annual, sobre Abd-el-Krim i sobre el desembarcament d’Espígols.

… a l’exili. El desterrament de Sender i altres escriptors aragonesos

Exili és sinònim de desterrament (“perdre la terra”) i “expatriació” (“quedar-se sense pàtria”). A més de Sender, altres escriptors aragonesos degueren marxar d’Espanya pel seu compromís amb la República derrotada en 1939. Et presentem aquí a dos d’ells, i a un altre que va marxar més tard però per raons similars.

Completa els buits que deixem en la informació sobre ells:

    1. Benjamí Jarnés va néixer en …(a)… al poble de …(b)… (a la comarca de Belchite): narrador, assagista i crític literari pròxim a la Generació del 27, la seva obra més coneguda és El professor inútil (1926). Es va exiliar a …(c)…, d’on va tornar molt malalt per a morir en 1949.
    2. El nom real de José Ramón Arana era …(a)…, havia nascut en Garrapinillos en 1905. Va tenir un paper molt destacat en el Consell d’Aragó durant la …(b)…. Es va expatriar a Mèxic, on va dirigir la revista Aragó. La seva obra més important és el llibre de contes …(c)… la primera edició del qual és de 1950. Va tornar de l’exili i va morir en 1973. està enterrat a …(d)…, el poble de la seva família.
    3. Ildefons Manuel Gil, era natural de …(a)… (1912) i va morir a Saragossa en …(b)…. Va ser poeta, narrador i traductor. Després de la guerra, va sofrir persecució pel règim, però va aguantar fins a la seva marxa a …(c)… en la dècada de 1960. Va tornar en …(d)… i va estar molt compromès en la vida cultural aragonesa.
Solucions: 1: 1888 – Colze – El professor inútil – Mèxic / 2: José Ruiz Borau – Guerra Civil – El capellà de AlmuniacedMonegrillo / 3: Paniza– 2003 – els Estats Units – 1983

Recomanem el llibre Aragó esqueixat: els exilis republicans de 1939, coordinat per Alberto Sabio, i editat per l’Institut d’Estudis Altoaragonesos i l’editorial Doce Robles en 2020, recollint les aportacions a unes jornades d’estudi celebrades a Osca.

Sender i el seu llegat

L’Institut d’Estudis Altoaragonesos dedica una especial atenció al gran escriptor de Chalamera. El seu Centre d’Estudis Ramón J. Sender ofereix informació i recerca sobre l’escriptor, compta amb una completa biblioteca i una xarxa d’especialistes, publica edicions crítiques de títols d’aquest autor i estudis i monografies sobre la seva obra, i organitza congressos, jornades, conferències i altres activitats. En la planta baixa de la seu de l’Institut a Osca hi ha una exposició permanent de llibres, fotos, olis, cartes, manuscrits i objectes personals de l’escriptor.
Com diu, José-Carlos Mainer, Sender “es va veure desposseït de tot: territori, afectes, idioma. A penes li va quedar una altra cosa que el record de la infància i la nostàlgia dels herois solitaris: la seva obra és una completa galeria d’ells. De sants, d’herois i de poetes… però també de perseguits, de culpables, de falsos innocents i de falsos malvats, de suïcides…”. Per a Antón Castro, en el fons, sempre intentava fer el mateix: “deixar constància de la seva preocupació per l’home i les seves pulsions, per la intensitat de les forces primitives i l’ordit oculta dels somnis, del destí i de la memòria”.

Sender i les seves criatures

Descàrrega des d’aquest enllaç el PDF de la publicació editada per l’editorial Xordica amb el patrocini de l’Obra Social d’Ibercaja.

Aragoneses ilustres, ilustrados e iluminados

Descàrrega des d’aquest enllaç el PDF de la publicació Aragonesos il·lustres, il·lustrats i il·luminats, d’Antón Castro i José Luis Cano, editada pel Govern d’Aragó en 1993.

DIRECCIÓN GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Departamento de Educación, Cultura y Deporte

Parque Empresarial Dinamiza (Recinto Expo)
Avenida de Ranillas, 5D - 2ª planta
50018 Zaragoza
Tfno: 976 71 54 65

Colabora: