Select Page

Odón de Buen y del cos

La ciència i la llibertat de pensament

Zuera, 1863 – México, 1945

El fill de Petra del Cos i Mariano de Buen, sastre a Zuera, va néixer a tres-cents quilòmetres de la mar. Molt dotat per a l’estudi, l’Ajuntament del seu poble li va becar perquè pogués fer el batxillerat a Saragossa. La família també va fer un gran esforç: es van traslladar tots a la capital, on el seu pare va obtenir un ús d’acomodador en el Teatre Principal. El jove Odón impartia classes particulars per a completar ingressos. Va acabar batxillerat amb matrícula d’honor i, de nou becat, va marxar a Madrid a estudiar Ciències Naturals. Sentia especial predilecció per aquesta matèria des que un amic li regalés el Tractat de plantes d’Aragó del gran botànic de Samper de Calanda Francisco Loscos.

Es va iniciar en l’estudi de la petrografia, mentre continuava fent classes particulars (va tenir com a alumne al futur dictador Miguel Primo de Rivera) i assistint a treballs de camp en la serra madrilenya. Els seus treballs botànics quedarien plasmats en els seus Anals d’Història Natural (1883). Al costat de Vicente Castelló va crear el Anuari Científic Espanyol.

Vida

Després de morir el seu pare durant l’epidèmia de còlera de 1885 i fer-se càrrec de la família, el jove naturalista va ser seleccionat per a una expedició científica a bord de la fragata Blanca. Concebut com a instrucció per a guarda marines, el viatge es va plantejar en dues fases: pel nord d’Europa i pel Mediterrani. Va recollir mostres d’espècies que va classificar i va forjar la seva vocació oceanogràfica, com comptaria més tard en el seu llibre De Kristianía a Tuggurt:

Vaig adquirir en aquell viatge l’orientació definitiva per a la meva vida personal futura. Em vaig trobar amb el mar i el vaig contemplar: magnífic, imponent i menyspreant la insignificància del nostre vaixell de fusta. Vaig trobar homes experts, conscients de la superioritat de la intel·ligència humana. Vaig sentir una ànsia insaciable per a conèixer els secrets ocults sota les ones i les causes de l’origen de la vida en els oceans. Vaig prendre la decisió de dedicar-me a l’oceanografia, que llavors estava en els seus inicis.​

Obra

A la volta, va optar per un lloc universitari. En 1889 (el mateix any de les seves noces amb Rafaela Lozano) va guanyar la càtedra de Zoologia en la Universitat de Barcelona, on va desenvolupar el seu treball fins a 1911, impulsant l’ensenyament de les ciències de manera notable: va aconseguir material científic avançat, va establir pràctiques de laboratori i sortides al camp i va defensar l’explicació dels fenòmens naturals a partir de l’evolucionisme. D’idees progressistes, avançades i republicanes, va col·laborar en la revista Les Dominicals del Lliure Pensament que dirigia el seu sogre Fernando Lozano (Demófilo). Més tard s’implicaria amb l’Escola Moderna dirigida per Francisco Ferrer Guardia: va col·laborar amb el seu Butlletí, es va integrar en el seu patronat, va impartir conferències i va escriure llibres de text per a aquest innovador projecte pedagògic.

Història Natural

La seva “Història Natural (zoologia, botànica i geologia) il·lustrada”, molt popular a Espanya i en alguns països sud-americans, va deslligar les ires dels sectors més conservadors. L’Església catòlica la va incloure en l’Índex de llibres prohibits, mentre la seua defensa i divulgació dels principis evolucionistes de Darwin va portar al fet que el bisbe de Barcelona (més tard cardenal) Salvador Casañas li excomuniqués: en 1895 se li va separar de la càtedra i, entre forts corrents de protesta (els estudiants van arribar a apedregar la residència del bisbe), De Buen va traslladar les seves classes al Centre Federal continuant amb les seves sortides al camp, fins que el Govern li va retornar la càtedra. Va ser triat regidor a l’Ajuntament de Barcelona en 1903 i quatre anys més tard va ser senador.

Gràcies a la seva labor es van crear laboratoris biològics marins a Mallorca, Màlaga, Vigo i Santa Cruz de Tenerife, fonamentals per a la formació de generacions d’oceanògrafs. Diferents campanyes marítimes des de 1908 a bord del vaixell Averroes, li van permetre traçar cartes de navegació, estudiar els fons de l’estret de Gibraltar i analitzar la fauna i la flora mediterrànies.

En 1911 es trasllada a la Universitat de Madrid: des de la càtedra de Mineralogia i Botànica, fins a la seva jubilació en 1934, va prosseguir la seva obra pedagògica en defensa d’un ensenyament científic, integral i experimental. Publicarà obres com a “Origen dels mars” i “Metamorfosis dels animals marins”. La seva labor va ser decisiva per a la fundació en 1914 de l’Institut Espanyol d’Oceanografia.

Amic de Santiago Ramón y Cajal i de l’escultor valencià Mariano Benlliure (que li va fer un bust), el seu prestigi internacional és creixent i tindrà nombrosos reconeixements i condecoracions. En 1919 participa en la Conferència Internacional per a l’Exploració Científica del Mediterrani i deu anys més tard presideix el Congrés Internacional d’Oceanografia que es va celebrar a Sevilla. Va intervenir en el Consell Internacional per a l’Exploració del Mar i en el Consell Oceanogràfic Iberoamericà entre moltes altres organitzacions científiques.

Quan va esclatar la Guerra Civil, Odón de Buen estava en el laboratori de Palma. L’illa va quedar en mans dels revoltats, que li van empresonar durant un any, fins al seu alliberament pel Govern republicà en un bescanvi amb familiars de Primo de Rivera. Per a llavors, el seu fill Sadí, metge i brillant investigador contra el paludisme i la malària, havia estat assassinat a Còrdova pels insurgents. Va viure fins al final de la guerra a Barcelona, on va presidir el Consell Superior de Cultura , i des d’aquí es va desplaçar a França. A Banyuls-sur-Mer, seu d’un laboratori marí amb el qual De Buen havia col·laborat durant tota la seva vida professional, va morir la seva esposa.

Alguns dels seus fills s’havien exiliat a Mèxic, i en 1941 es va reunir amb ells. Va col·laborar amb la Universitat Autònoma i va publicar en premsa articles sobre ciència i política. Va morir en ciutat de Mèxic en 1945. Les seves restes van tornar a Zuera diverses dècades després. Des de 2003, Odón de Buen descansa en la vila que tant li va donar, a la qual sempre va tenir en cor i ment, i de la qual és fill predilecte.

Referències

Activitats didàctiques

El poble d’Odón de Buen

Odón de Buen era de Zuera, a menys de trenta quilòmetres de Saragossa.

Situa Zuera en un mapa d’Aragó.

Avui dia aquesta distància se salva en uns minuts, però fa cent cinquanta anys… això era una altra cosa. Per a poder seguir els seus estudis després de l’escola primària, va necessitar una beca de l’Ajuntament i la seva família es va desplaçar amb ell a la capital aragonesa. Això ens dona idea de la gran confiança dels seus en la seva vàlua com a estudiant i fins a quin punt era important per a ells el seu futur professional en una època en la qual estudiar no estava a l’abast de la majoria.

Mentre consolidava la seva carrera professional, Odón escrivia en premsa lliurepensadora i va publicar una sèrie d’articles pedagògics titulada “Cartes a un llaurador”, dirigides a un fictici amic de Zuera. Una de les coses que deia era aquesta:

A tu no ha d’estranyar-te que jo sigui naturalista; saps que he nascut en el camp i m’he criat entre la verdor dels pollancres i els fruiters que envolten el nostre poble natal, que es reflecteixen en les aigües puríssimes del Gállego. Saps que he dormit més d’una migdiada entre les espigues daurades que aixafa el trill per a treure el ric gra, convertit més tard en el blanc pa de les nostres llars, i que, en comptes de respirar l’humit i rovellat aire dels claustres, he procurat sempre omplir els meus pulmons amb l’aire de les nostres hortes, perfumat a la primavera per l’aroma salvatge de les roses, els gessamins i els lligaboscs.

Si vius en una ciutat, tens algun poble, dels teus pares, dels teus avis, al qual vagis per a vacances, festes o caps de setmana? Si és així, o si vius en una localitat més petita, hi ha racons o llocs que t’agradin especialment, en els quals et sentis a gust? Compartiu records o experiències en classe.

Mai va perdre el contacte amb el seu poble d’origen. Durant la seva vida, passava temporades de descans a Zuera. Se sentia en deute amb els seus veïns i, gràcies a la seva relació personal des d’antic amb el dictador Primo de Rivera, va aconseguir la construcció d’unes noves escoles.

En el seu testament havia deixat escrit que, fidel a les seves idees lliurepensadores, desitjava un enterrament civil i ser allotjat, quan fos possible, al costat de les restes de la seva esposa. En 2003, les seves restes van ser portades a un mausoleu en el cementiri de Zuera (tres anys més tard, Rafaela seria portada des de França), i l’Ajuntament, al costat d’altres institucions provincials i autonòmiques, li va fer diversos homenatges, va editar obres seves, etc.

Creus que Odón de Buen va saber correspondre a la generositat dels seus veïns? Penses que Zuera ha sabut reconèixer la vàlua d’aquest fill seu?

A la fi de 2021 es va presentar a Zuera la Fundació Odón de Buen, recollint el testimoni del Centre d’Estudis que, amb el nom del savi de Zuera, treballa des de temps enrere. L’objectiu d’aquesta Fundació és l’estudi i difusió de la vida i obra d’Odón de Buen i del Cos, així com continuar amb la seva labor mitjançant la recerca i divulgació de les matèries en les quals va centrar la seva labor.

Entre aquests refranys o dites, alguns s’ajusten més a la gratitud i la generositat, mentre uns altres indueixen a desconfiança. Quins s’ajustarien més a l’experiència d’Odón de Buen?

  1. És de ben nascuts ésser agraïts
  2. No mosseguis la mà que et dona menjar
  3. Cria corbs, que et trauran els ulls
  4. Qui molt dona, molt rep
  5. Gràcies i bon tracte valen molt i costen barat
Sens dubte, el 1; també el 4 i el 5; per a res: el 2 i el 3

El viatge iniciàtic

La fragata Blanca, en la qual es va embarcar Odón de Buen per al viatge que li va decantar definitivament cap a l’oceanografia, havia sobreviscut a la batalla del Callao.

Busca informació: on i quan va tenir lloc aquesta batalla? En quin mar? En quin conflicte s’emmarca?

Port del Callao, al Perú (Oceà Pacífic), el 2 de maig de 1866, dins de la guerra hispà-sud-americana que va enfrontar a Espanya amb el Perú, Xile, l’Equador i Bolívia.

En aquest vaixell, va emprendre una expedició científica que es va desenvolupar en dues fases: una pel Mar del Nord i l’altra pel Mediterrani. Com a home de ciència aficionat a l’escriptura i amb bona ploma (coses que són perfectament compatibles), va plasmar l’aventura en el seu llibre De Kristianía a Tuggurt.

Busca informació i assigna cada lloc dels quals va visitar Odón de Buen a un dels dos àmbits: Mar del Nord i Mar Mediterrània, indicant el país en el qual es troben actualment:

Kristianía (Oslo) / Villefranche-sur-Mer / Tuggurt / Copenhague

Mar del Nord: Kristianía (Noruega), Copenhague (Dinamarca)

Mar Mediterrània: Villefranche (França), Tuggurt (Algèria)

Ja que estem parlant de missions científiques que van tenir un caràcter “precursor”, ens trobem amb un altre viatge que va tenir lloc cinquanta anys abans que l’expedició del Blanca. En aquella ocasió, un altre naturalista, en aquest cas anglès, va començar a albirar una important teoria científica de la qual, precisament, Odón de Buen serà un ferm defensor. Completa aquest paràgraf amb les paraules que falten:

Charles Darwin es va embarcar en el vaixell … (1) …. Va partir del port anglès de … (2) … en 1831 i va tornar en … (3) …. En aquests cinc anys al voltant del món va prendre notes de tot el que va veure: fauna, flora, restes fòssils, noves espècies, fenòmens que li van cridar l’atenció, etc. Tot aquest treball, del qual va anar enviant cròniques periòdicament, el maduraria durant molt de temps fins a la publicació en 1859 de la seva gran obra: … (4) … Aquest llibre és la base de la Teoria de la … (5) …, revolucionària i polèmica en el seu moment, i avui dia inqüestionable.

(1) HMS Beagle; (2) Plymouth; (3) 1836; (4) L’origen de les espècies; (5) Evolució

Odón de Buen va descobrir i va classificar algunes espècies marines els noms de les quals, en descripció llatina, sonen una mica a embarbussament, i que incorporen el cognom d’aquest savi. Es tracta de dos isópodos (Metopontus Bueni i Porcelio Bueni) i un góbido(Odondebuenia balearica).

Investiga: què són els isópodos, què són els góbidos?

L’exili dels científics… i la ciència salvadora

Odón de Buen va haver de marxar d’Espanya ja ancià, encara que molt actiu intel·lectualment. La ideologia dominant després de la victòria en la Guerra Civil dels revoltats contra la República era incompatible amb el seu pensament i la seva trajectòria política, social i cívica. L’exili va ser una dolorosa experiència compartida per molts científics que, a la calor d’iniciatives com la Junta d’Ampliació d’Estudis, i gràcies a l’impuls i la gestió de gents com el propi Odón de Buen i molts altres (entre ells Santiago Ramón y Cajal) havia donat un impuls notable a la ciència a Espanya en les primeres dècades del segle XX. Els ideals de modernització van quedar truncats a partir de 1939.

Els principals destins dels científics exiliats van ser França i Mèxic (precisament els dos països als quals va anar Odón de Buen), però també Veneçuela, els Estats Units, l’Argentina, Cuba i la Unió Soviètica. Més de tres-cents eren catedràtics d’universitat, cinc-cents eren mèdics i més d’un centenar científics i professionals d’altres àrees: químics, farmacèutics, físics, biòlegs, antropòlegs o matemàtics. I a més, centenars d’investigadors en ciències socials i humanístiques.

Entre ells, molts eren aragonesos, igual que el nostre protagonista. Documenta’t sobre aquests personatges i relaciona cadascun d’ells amb la descripció i disciplina que millor se li acomoda. 

1.- Honorato de Castro                                                      a) Gran pedagog nascut en Atea

2.- Santiago Hernández Ruiz                                           b) Museògraf i historiador de l’art

3.- Juan Vicéns de la Llave                                              c) Físic i matemàtic natural de Borja

4.- Rafael Sánchez Ventura                                             d) Bibliotecari i arxiver saragossà

Solucions: 1-c; 2-a; 3-d; 4-b

 

No oblidem tampoc “l’exili interior” que van sofrir intel·lectuals que van pagar el seu compromís amb la República i van ser depurats professionalment, apartats de les seves càtedres, degradats d’escalafó, etcètera. Entre ells podem destacar a dos aragonesos: Miguel Catalán (prestigiós físic i espectroscopista) i la insigne bibliotecària, arxivera, documentalista i lexicògrafa María Moliner. Això, per no aprofundir en altres professions relacionades amb la recerca i la docència (mestres d’escoles, professors i professores en instituts i facultats…), la comunicació i el periodisme, les arts i les lletres… i sense oblidar finals encara pitjors que l’exili interior i exterior.

Trobes algun paral·lelisme entre aquestes situacions de fa vuitanta anys i més, i altres dels nostres temps, en altres llocs? Quines guerres, quins conflictes, en quins llocs, s’estan donant actualment? De quina forma es percep als refugiats, als perseguits? Tenen molt protagonisme en la premsa?

Odón de Buen es va retrobar en l’exili de Mèxic amb alguns dels seus fills, que també van desenvolupar brillants carreres professionals. Dels sis “De Buen Ufanós” que va tenir amb Rafaela, Rafael i Fernando van seguir els seus passos en l’oceanografia, Demófilo va ser jurista, Víctor enginyer, i Eliseo i Sadí es van dedicar a la medicina. Aquest últim va sofrir un tràgic final, en ser assassinat al setembre de 1936 pels insurgents feixistes a Còrdova. Sadí de Buen era un prestigiós investigador en la lluita contra el paludisme i la malària. L’estructura que havia creat es va ensorrar, fins a tal punt que, en opinió de molts especialistes, el principal problema sanitari a l’Espanya de la immediata postguerra era precisament la malària, contra la qual no existia una estratègia mèdica solvent.

La tragèdia personal i familiar de Odón de Buen s’entrellaça amb alguna cosa que és una trista i real metàfora del que va suposar la Guerra Civil quant a pèrdua de capital humà, d’empobriment en tots els sentits, i explica de quina forma això va incidir en les condicions i en la qualitat de vida de les persones.

Et sembla que frases com “La ciència ens salva” o “Sense ciència no hi ha futur” poden resultar una mica exagerades? Pots argumentar la teva opinió? Ho veus en relació amb algun tema d’actualitat?

L’amistat per sobre de tot

Odón de Buen va tenir amistat amb persones amb les quals compartia sensibilitat i idees (almenys en part), com Santiago Ramón y Cajal o l’anarquista Francisco Ferrer i Guàrdia, impulsor de l’Escola Moderna. A aquest últim li demanava que fugís de l’adoctrinament fàcil, però congeniava per complet amb els seus projectes racionalistes i de renovació pedagògica.

Investiga sobre l’Escola Moderna: en què consistia? Què li va passar al seu impulsor?

Precisament, a l’Escola Moderna va coincidir amb un altre gran científic aragonès que, d’idees més conservadores, mantindria sempre una gran integritat. Andrés Martínez Vargas, de Barbastre, és un dels grans impulsors de la pediatria moderna. Malgrat les seves diferències ideològiques, Odón de Buen sempre va mantenir amb ell una bona relació. I mai va perdre l’amistat que va iniciar molt jove amb una altra persona que estava en els seus antípodes de pensament: Miguel Primo de Rivera, militar dictador d’Espanya entre 1923 i 1929 amb la conformitat del rei Alfons XIII.

Et sembla xocant que dues persones que pensen molt diferent puguin ser amigues?

En una recopilació de discursos seus, Síntesi d’una vida política i científica (Buenos Aires, 1944), Odón de Buen diu: “Tinc la satisfacció de poder afirmar que he merescut el respecte i fins i tot l’afecte de quants m’han tractat, tenint idees diametralment oposades a les meves. Només els que no em van tractar o els guiats per la passió insana, que cega, em van combatre i em van perseguir”.

Idees, gestió, record… i una cita per a acabar

Odón de Buen mai va renunciar a les seves idees. Defensava l’educació per a totes les classes socials (ell mateix partia de la seva experiència de nen pobre que va poder estudiar gràcies a l’esforç i la generositat d’uns altres) i practicava amb l’exemple fent classes nocturnes a obrers i obrint-se des de la rigidesa de la Universitat. De la mateixa manera, era conscient que la inversió en recerca era clau per al desenvolupament econòmic: per això, creia que els seus estudis científics podrien donar impuls a la indústria pesquera, a granges i piscifactories… que els herbaris de plantes marines, estudis del plàncton i anàlisi de contaminació ajudarien a tot això.

Tot el concebia dins d’una clara defensa de “el públic” i com a base d’una riquesa col·lectiva:

En el futur l’Oceanografia ha de ser la base comuna del nostre treball (…) ja que els oceans ho han estat tot en el passat de la Terra i dominen encara. Com els oceans pertanyen a tots i ningú els posseeix, pertanyen als més atrevits pensaments, als esperits científics més emprenedors, a la labor humana més difícil i a la millor organitzada, als pobles més civilitzats i als més poderosos. Seran el camp de tots els esforços de la ciència i l’exploració ha de ser col·lectiva i la seva explotació racionalitzada per acords comuns. Encara conserven revelacions científiques transcendentals i inexplorada riquesa. L’Oceanografia és, doncs, una ciència internacional i sempre haurà de ser així.

En aquest sentit va ser també un gestor que, no poques vegades, havia de cridar l’atenció dels qui prenen decisions polítiques.

El seu prestigi internacional va ajudar a això. La relació de títols i condecoracions que va rebre és llarguíssima: va ser President d’Honor de la Societé Zoologique de France, doctor honoris causa per Bordeus, membre de la Geographic Society de Washington, Gran Cruz de l’Orde de Santiago portuguesa, Gran Oficial de Sant Carles de Mònaco, Gran Oficial de la Corona italiana, Comendador de la Legió d’Honor francesa… A Espanya nombroses corporacions acadèmiques li van honrar amb les seves distincions.

Però, curiosament, potser a causa de la seva mort en l’exili i al buit de les dècades de dictadura a Espanya… segueix sense ser prou conegut. Com hem vist, a Aragó han canviat les coses: Odón de Buen mereix encara major reconeixement.

A més de les seves obres científiques, divulgatives i didàctiques, Odón de Buen va escriure molt més: hem vist obres en diferents registres: llibre de viatges, memòries, assajos (també una traducció de les memòries del revolucionari italià Garibaldi i una biografia del gran economista il·lustrat aragonès Jordán de Asso). Tot això va quedar molt dispers per les circumstàncies de l’exili, encara que també s’han fet avanços (pots veure mostra d’això entre les referències que es mostren).

Però potser el que millor resumeix la seva actitud davant la vida, sigui aquesta frase que recollim del seu testament:

“La nostra religió es xifrava en una gran rectitud de consciència, en el culte del bé, de la família, de la llibertat, de la justícia i del treball. Vam fer tot el bé que ens va ser possible; no vam fer a gratcient malament a ningú”.

Odón de Buen, el republicano de los mares

Descàrrega des d’aquest enllaç el PDF de la publicació editada per l’editorial Xordica amb el patrocini de l’Obra Social d’Ibercaja.

DIRECCIÓN GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Departamento de Educación, Cultura y Deporte

Parque Empresarial Dinamiza (Recinto Expo)
Avenida de Ranillas, 5D - 2ª planta
50018 Zaragoza
Tfno: 976 71 54 65

Colabora: